Reklama
 
Blog | Petr Novotný

Děti v Africe umírají i za Tebe!

Tak zase jednou slyšíme o hladomoru a podvýživě v Africe a zase jednou se objevili chytrolíni, kteří navrhují Afriku oplotit a nechat vychcípat. Na druhou stranu ale my, Evropané, telefonujeme mobilními telefony, čerpáme paliva na benzínkách, nebo třeba konzumujeme cukr z cukrové třtiny, a myjeme si ruce nad tím, že přitom vesele tančíme na mrtvolách Afričanů.

Nejsem žádný sebemrskač, ale odmítám být cynikem. Opravdu si myslím, že ze spoluzodpovědnosti za to, co se děje v Africe, se vyzout nemůžeme. A zkusím to i doložit na příkladech. Ale nejprve si připomeňme hlavní obrysy tohoto dlouhého příběhu: od 16. století víceméně vládly v Africe koloniální mocnosti. Mysleme si co chceme o africké prekoloniální civilizaci, ale jedno je jisté. Byli to především Evropané, kteří přetrhli přirozený vývoj věcí a rozvrátili zdejší kultury. Neuměli jsme do Afriky přinést civilizaci, zato jsme uměli obchodovat s otroky a vyvézt tolik diamantů, kolik jsme jen našli. A Evropské velmoci zde vedly nejednu krutou válku. Že to je dávno?

Krvavé 20. století

20. století snad tak dávno není. Severní a východní Afrikou se prohnaly obě Evropany započaté světové války. Koloniální vlády za sebou nechávaly škodu ještě po druhé světové válce. Ale abychom byli spravedliví, nebylo to všude stejné. Bývalé britské kolonie se díky rozumnějším systému vlády rozvíjejí výrazně lépe než jiné země, a krutá válečná tažení Afrikou (viz vzpomínky vojáčka Churchilla) jsou už zapomenuta. Třeba Belgičanům se dodnes nedoporučuje do bývalých kolonií cestovat, protože se zvěrstvy, která zde jejich úřady napáchaly, se například dnešní Demokratická republika Kongo dlouho nevyrovná.

Reklama

A krvavá ekonomika 21. století

Je mnoho příkladů toho, že Evropané Afriku prachsprostě devastují a vykrádají. Jedním z nejextrémnějších příkladů je činnost firmy Shell v Nigérii. Shell nebere ohledy na lidi, životní prostředí, zákony a obyčejnou slušnost, Shell tady korumpuje a dokonce i zabíjí. Kolik škody nadělají v Kongu výrobci mobilních telefonů, třebas civilizovaná severská Nokia, užíváním koltanu z nelegální těžby. Z jejich peněz jsou financovány občanské války a rebelie.

Takže moji milí evropští spoluobčané, rychle se rozpomeňme kdo jsme a jaké je naše místo ve světě, včetně naší zodpovědnosti za život našich sousedů. Afrika se dříve či později postaví na vlastní nohy. Potřebuje k tomu čas a příležitost a občas taky naši pomoc. A mimochodem, zkuste se tam třeba i zajet podívat, ona ta bída a podvýživa z blízka vypadají trošku jinak, než z gauče před televizí. Dávám vám čestné slovo, že třeba tahle holčička, která byla v péči česko-slovensko-ugandské nemocnici v Buikwe, je v bídě tohoto světa úplně nevinně!