Reklama
 
Blog | Petr Novotný

Novinář a vědci: kdo má z koho bolehlav?

Musel jsem se pozastavit nad „moudrým“ komentářem Martina Weisse na místečku pro vtipné glosy na lidovkách.cz. Autor zde komentuje zprávu z deníku Právo o medicínském výzkumu bolesti hlavy. Ta zpráva je zjevně hloupá; Weissův komentář to nevylepšil. Původně jsem chtěl napsat do titulku „Někdo je tu za osla a vědec to není“, ale vzpomněl jsem si na pravidla blogu a rozhodl titulek zmírnit.

Nedá mi to a Weissovy slova zde ocituji doslova, jen tak můžu podat plastický obrázek celé věci:

Taky nejste moudří ze sporu o reformu financování vědy, který se v posledních týdnech odehrává i na stranách LN? Tak se zkuste zamyslet nad zprávou z první strany deníku Právo: "Výzkum: bolesti hlavy předstírá až 90 procent žen". Bolesti hlavy jsou prý reálné, nicméně "devět z deseti žen ale přiznává, že bolest hlavy někdy před svým okolím předstíralo, aby měly klid a vyhnuly se případným sexuálním aktivitám svých partnerů." A příspěvek do debaty o vědě to je, ne že není, vždyť to vyplývá "z unikátního akademického výzkumu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně." Jen jestli je to věda základní nebo aplikovaná.
Martin Weiss

Když pomineme maličkost, že diskuse není o vědě, ale o výzkumu, což není totéž, vypadá to jako vtip, ale je to spíš nechtěná ironie. Kdyby si dal Weiss tři minuty na přemýšlení a měl jakousi ambici reflektovat svět kolem sebe včetně světa novinářského, který sám aktivně už dlouho spoluvytváří, tak by si mohl snadno zpětně zrekonstruovat původ té přihlouplé zprávičky z Práva. Tak za prvé: věda se do českých novin (s příležitostnou výjimkou víkendových příloh) dostane jedině se senzačním titulkem. Seriózní výzkum bolesti, o jehož existenci průměrně vzdělaný Čech jiště tuší a nebral by ho na lehkou váhu, se do novin nedostane. To by si totiž vyžádalo věnovat zprávě víc než obvyklé tři až čtyři odstavce, které seriozní české noviny věnují běžným tématům, příslušný redaktor by si musel zjistit celou řadu informací, ověřovat si je a konzultovat použité formulace s odborníky.
A za druhé: Akademici tohle vědí a na prezentaci svých informací bohužel zpravidla rezignují. A upřímně řečeno, i když nerezignují, tak prezentovat svou seriozní práci tak, aby byla srozumitelná širší obci, často moc neumějí. Když zkoušejí své výsledky prezentovat, redaktor (asi ne proto, že je hloupý, ale proto, že má na téma velmi omezený čas a prostor) zpravidla zachytí jednu pikantnost, kolem ní postaví dva odstavce vaty a zpráva je hotová. To, že jde o výsledek nějaké vedlejší linie výzkumu, která nemá s hlavními závěry co dělat, redaktor vytěsní z mysli. Je to smutný příběh vzájemného neporozumění, na který doplácí především čtenář.
Mrzí mě, že pan Weiss nic z toho nereflektoval a svou žertovnou glosou udělal osly ze všech ostatních. Potěšilo by mě, kdyby autor se stejnou sžíravostí komentoval impotenci českých novin včetně Lidových při prezentaci faktů (nejen o vědě). Příjemně by mě překvapilo, kdybych se třeba z Lidových novin dozvěděl něco o skutečném obsahu výzkumu, který autor zesměšnil. A šokovalo by mě, kdybych si v Česku koupil noviny, které budou kromě vtipných glos a názorových exhibic obsahovat seriozní analýzy.

Reklama