Reklama
 
Blog | Petr Novotný

Putin je nikdo

Co vlastně dokázal? Rozšířil Rusko o pár hektarů… Tím se do historie nezapíše.

Myslím, že se Putin chce zapsat do historie a vyrovnat se největším vládcům Ruska. Zatím vedle nich vypadá jako komická figurka, která obluzuje ruské bábušky z načančaných televizních studií. Potápí se k dávno prozkoumaným vrakům, aby aportoval vázu, kterou mu tam pohodili televizní producenti. Loví nebezpečná zvířata (tuším, že to bylo srnčí) v přímém přenosu. A vůbec dělá všechno proto, aby vypadal jako „chlap“. Kdyby byl chlap, nemusel by pro to dělat nic.

Za Putina se zdánlivě rozšiřuje ruské území, skoro jako za Kateřiny Veliké. Ta, když chtěla, vyhnala Turky z Krymu a ovládla Černé moře. Ale co vlastně získal Putin? Čečnu sotva udržel. Gruzii ukradl dvě horská údolí a kousek pláže, Moldávii kousek bažiny za řekou. Nic z toho ale nedokázal přičlenit k Rusku, musel si tam dosadit jakousi quasi-vládu, která si nakonec dělá, co chce. To takový Stalin, ten si vzal půl Polska a celé Pobaltí a nikomu se nemusel zpovídat.

(Obr. V bývalém Sovětském Svaze je blaze.)

Reklama

Putin musel na jedno období přijmout roli dvojky po Medvěděvovi. Musel se snad Brežněv schovávat za nějakou loutku, když chtěl pokračovat ve vládnutí? Brežněvova strana měla ve volbách 99 % a obhájení postu byla jen formalita.

Pro Kateřinu Velikou ochotně stavěl falešné vesnice Potěmkin. Putinovi poddaní nemají zdaleka tolik úcty. Vždyť Putin si Potěmkinovu vesnici v Soči musel postavit skoro sám!

Před všemi velkými ruskými vládci utíkali do ciziny jejich nepřátelé. Za Putina z Ruska utíkají jeho vlastní lidé! Do Británie, v Kárlovy Váry, k imperialistům do USA… Ale ne proto, že se ho bojí, ale proto, že mají plné kapsy toho, co by mělo patřit carovi. Jo, to Chruščov, ten uměl budit hrůzu, když bylo chvilku ticho, dal odpálit největší atomovou bombu v historii. A pojmenoval ji po sobě: Car.

Ach tihle velcí ruští vůdcové, to byli molodci. To Putinovi historie nechá tak větu nebo dvě.

PS Tak se mi zdá, že to Putin už pochopil. A svůj historický zápis zahajuje Ukrajinou…